Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


FINELINK

su:mvie architects

written by
su:mvie architects
photographed by
Kim Yongkwan
background

FINELINK is the office building of a design company that advertises electronics produced by major corporations. The first matters that came to mind when faced with the challenge of this design, was how to encourage natural light to enter the elongated mass and how to create comfortable spaces within. Following the limited building line, as designated by Paju Book City’s masterplan, the form of the building originates in a 33m×33m×12m box but with a portion now removed. An atrium has been installed at the centre of the corridor leading to each area, which changes in its cross-section as it extends across the three floors. The atrium was built to function as a central space that would welcome the shifting grades of daylight. Furthermore, by constructing this inner court alongside a deep balcony for the work spaces of the second and third floors, the natural light filters in, achieving the greatest degree of light possible. In terms of structure, a one-directional slab was applied. The points in the ceiling where equipment was installed have been finished, but the rest are left exposed to create a continuous space. The intention to restrict views of the outside as much as possible creates a restrained interior environment. While the aim was to create space that harbours light, what is more impressive is the contrasts and darkness created by the light. The uncertain division that exists between light and dark became a feature that defines this space even more sharply.

 


 


 


 


 


 

Architect

su:mvie architects(Kim Soo-young)

Design team

Lim Hyunjin, Lee Konkuk, Kim Dohee, Chun Youngho,

Location

449-1, Munbal-ro, Paju-si, Gyeonggi-do, Korea

Programme

office

Site area

2,369.7m2

Building area

1,178.51m2

Gross floor area

4,341.35m2

Building scope

B1, 3F

Parking

32

Height

12m

Building to land ratio

49.73%

Floor area ratio

128.6%

Structure

reinforced concrete

Exterior finishing

Euroform exposed concrete, dryvit

Interior finishing

Euroform exposed concrete

Structural engineer

Harmony Structural Engineering

Interior finishing

Euroform exposed concrete

Electrical engineer

Sungji Enc.

Construction

Dasan Construction & Engineering Co., Ltd

Design period

Dec. 2012 – Apr. 2013

Construction period

July 2013 – Apr. 2014

Client

FINELINK


Kim Soo-young
Kim Soo-young, born in Seoul in 1971, graduated Hongik University School of Architecture and Kyonggi University Graduate School of Architecture. He established su:mvie architects in 2010 and teaches in the design studio at Korea National University of Arts. He was awarded the Korean Young Architect Award in 2014, and was awarded the Rising Architect Award and the Korean Architecture Award with FINELINK in 2015. He also won the Kim Swoo Geun Preview Award in 2016 with Yeongju Swimming pool, and has been a Seoul Public Architect since 2015.

COMMENTS