Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Yeongju Swimming pool

su:mvie architects

written by
su:mvie architects
photographed by
Kyungsub Shin
background

Yeongju Swimming pool is a public building built in a city with a population of 100,000. It was planned during a design competition with the condition that it had to share the same masterplan as a professional boxing training centre. The site is about 10m below road level. As the only public swimming centre in the city, it was important that the location should be easily accessible from the city. The roof of the swimming pool was connected horizontally to the urban level to provide an open resting area for the users, and the exterior staircase, connected to other levels, was made accessible from various routes. In the swimming pool, the sounds of people, water, and music intermingle. Yeongju Swimming pool was intended as a space that would enrich these resonant sounds by creating a harmonious connection to the light patterns that radiate from the ceiling and the concrete louver. Behind the people gathered below, the shifting outlines of light in natural transition and its reflections on the water create the unique landscape of Yeongju Swimming pool.

Moreover, in spite of certain unfavourable environmental conditions, Yeongju Swimming pool was made possible through the enthusiasm of the government parties responsible for architecture. By evaluating the absurd advice of the consultation results and adopting a more rational approach, they ensured that the planning would not flow in the wrong direction. Moreover, by forming a legal contract with the architect, Yeongju city took the initiative of implementing post-design management, which allows the designer to guarantee that the original design intentions are followed throughout the construction stage. Such attention has never before been paid to constructions in any local governments, and this sincere attitude towards architecture by the government parties deserves respect. In that sense, I’d like to use this space to thank those individuals who worked hard despite the often unfavorable situation. One can only hope that Yeongju city’s heedfulness of planning and building will develop further to the stage where more specific programmes can be planned, to allow the local residents to use the building in increasingly diverse ways.

 


 


  


 


 


 


 

Architect

su:mvie architects(Kim Soo-young)

Design team

Park Yoojung, Lee Tjiyoung, Kim Dohee, Jeong Yeonj

Location

10, Daehak-ro 153beon-gil, Yeongju-si, Gyeongsangb

Programme

swimming pool

Site area

29,930.55m2

Building area

3,228.88m2

Gross floor area

5,799.75m2

Building scope

B1, 2F

Parking

50

Height

13.59m

Building to land ratio

16.76%

Floor area ratio

24.31%

Structure

reinforced concrete, steel

Exterior finishing

Euroform exposed concrete, brick

Interior finishing

Euroform exposed concrete

Structural engineer

Harmony Structural Engineering

Mechanical and electrical engineer

HANA Consulting Engineers Co., Ltd

Construction

Jinyoung Construction

Design period

July 2015 – June 2016

Construction period

Oct. 2016 – Feb. 2018

Client

Yeongju city


Kim Soo-young
Kim Soo-young, born in Seoul in 1971, graduated Hongik University School of Architecture and Kyonggi University Graduate School of Architecture. He established su:mvie architects in 2010 and teaches in the design studio at Korea National University of Arts. He was awarded the Korean Young Architect Award in 2014, and was awarded the Rising Architect Award and the Korean Architecture Award with FINELINK in 2015. He also won the Kim Swoo Geun Preview Award in 2016 with Yeongju Swimming pool, and has been a Seoul Public Architect since 2015.

COMMENTS