Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Revising the Anti-Pavilion: MASS STUDIES: Osulloc Tea Museum Extension & Innisfree Jeju House Extension

MASS STUDIES

written by
Cho Minsuk
photographed by
Kim Youngkwan
materials provided by
MASS STUDIES
edited by
Bang Yukyung
background

SPACE March 2024 (No. 676) 

 

 

 

The evolution of the Seogwang Tea Garden began with the Osulloc Tea Museum in 2001, amidst the green tea fields and the rich Gotjawal ecosystem of Jeju Island. MASS STUDIES has been involved with eight interventions over the past 12 years, starting in 2011. These include the Tea Stone, Innisfree Jeju House, and Annex in 2012, the extension of Innisfree Jeju House in 2019, and the renovation and extension of the Tea Museum in 2023. Like building a ‘house’ in a game of Go, stones carefully placed one by one, it was a slow and delicate process of building and expanding the existing complex and the ‘relationship’ of each building with the existing environment in stages. To accomplish this, we worked closely with Seo-Ahn Total Landscape Design & Consulting Group, led by Jung Youngsun.

 




Visitors can explore interconnected, web-like ‘paths’, facilitating the discovery of relationships throughout the complex. These paths, varying in elevation, width, and contour, encourage movement and moments of pause, seamlessly blending nature and architecture. Transitioning from forested trails to interior passageways, visitors encounter a fluid experience that adapts to the terrain. Within the buildings, interior spaces vary in form and proportion―low or high, wide or narrow, rectilinear or curved, guiding the gaze and fostering encounters with new perspectives. The journey unfolds amidst vast, bright green tea plantations and intimate, shaded gotjawal forests, offering encounters with nature from all angles – above, below, and ahead – whether near or in the distance. In this immersive experience, visitors not only engage deeply with nature but also seamlessly integrate into the landscape.

 





Given that the existing Tea Museum is clad in terracotta bricks, the design strategy for the small new buildings focuses on complementing the existing structure to create visual harmony within the complex. The Tea Stone and Tea Terrace are finished in dark exposed concrete on the exterior, blending them discreetly into the forest surroundings. Internally, wood finishes preserve the light and warm ambiance characteristic of terracotta bricks. The cultivation of green tea initiated a transformative process over 50 years ago, turning the site from a barren stone field into the fertile landscape it is today. The sensory experiences of the scent, taste, and texture of green tea enrich and complete the holistic atmosphere of this place in a holistic and subtle way.

 

 

You can see more information on the SPACE No. March (2024).

Architect

MASS STUDIES (Cho Minsuk, Park Kisu)

Design team

Kang Junkoo, Chun Bumhyun, Jeong Hyunseok, Lee Ji

Location

Seogkwang–ri, Seogwipo-si, Jeju-do, Korea

Programme

neighbourhood living facility (restaurant)

Site area

18,976m²

Building area

total – 2,929.74m², Tea Museum & Support Fac

Gross floor area

total – 4,825.64m², Tea Museum & Support Fac

Building scope

Tea Museum & Support Facility – B2, 3F, Tea

Parking

50

Height

Tea Museum – 12m, Tea Terrace – 2.99m,

Building to land ratio

15.44%

Floor area ratio

15.77%

Structure

Tea Museum – RC Innisfree, Jeju House –

Exterior finishing

Tea Museum & Support Facility – exposed conc

Interior finishing

Tea Museum & Support Facility – exposed conc

Structural engineer

THEKUJO

Mechanical and electrical engineer

Tea Museum – HIMEC, Innisfree Jeju House 

Construction

Tea Museum – EAN R&C, Innisfree Jeju House

Design period

Tea Museum – June 2019 – Oct. 2021, In

Construction period

Tea Museum – Nov. 2021 – Apr. 2023, In

Client

Tea Museum – Osulloc Co., Ltd., Innisfree Je

Landscape architect

Seoahn Total Landscape Design & Consulting Group (


Cho Minsuk
Cho Minsuk founded the Seoul-based firm MASS STUDIES in 2003. It has been committed to advancing architectural discourse through socio-cultural and urban research, as well as built works that have been recognised globally. Representative works include the Pixel House, Missing Matrix, Bundle Matrix, Shanghai Expo 2010: Korea Pavilion, Daum Space.1, Tea Stone/Innisfree, Southcape Spa & Suite, Dome-ino, Daejeon University Student Dormitory, Space K Museum, Pace Gallery Seoul, and the Won Buddhism Wonnam Temple and the French Embassy in Korea New construction and Renovation (collaboration with SATHY, Paris). Current in-progress projects, all selected through competitions, include the new Seoul Film Center, Danginri Cultural Power Plant, Yang-dong District Main Street, and Yeonhui Public Housing Complex. He co-curated the 2011 Gwangju Design Biennale and was the commissioner and co-curator of the Korean Pavilion for 2014 Venice Biennale, which was awarded the Golden Lion for Best National Participation. In late 2014, PLATEAU Samsung Museum of Art, Seoul, held its first-ever architecture exhibition titled ‘Before/After: Mass Studies Does Architecture’.
He was recently appointed as the architect of the Serpentine Gallery Pavilion 2024 in the U.K.

COMMENTS