Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


JJJ

Hyunjoon Yoo Architects

written by
Hyunjoon Yoo
photographed by
Kyungsub Shin
materials provided by
Hyunjoon Yoo Architects
edited by
Choi Eunhwa
background

What Kind of a Building Would Foster Conversations Between Its Inhabitants and the Pedestrians on the Streets?

 

The big problem in contemporary cities is the absolute distinction between private and public space. In traditional Korean architecture, there was a space known as a toenmaru. An ambiguous space that was neither purely interior nor exterior, this space was used as a place of communication between the building users and the people outside. Nowadays, however, as glass and concrete walls have come to replace balconies and terraces, interior and exterior spaces are clearly demarcated. As a result, pedestrians exist in a desolate environment, and occupants of buildings live in suffocating spaces. We designed an intermediary space that would transform the building façade.

 

 

This building is located in the city centre, in an area filled with trendy cafés, restaurants, and offices. In the hectic working environment of a contemporary city, how should private and public sectors behave? We installed the balconies to function as toenmarus between offices and exterior spaces. We installed louvers to delimit the public and private access to the balconies so that they can work together. The round louvers that can be opened or closed at will blur the boundaries between the rectangular flat building and external space, providing users with the option to communicate with one another.

In the upper structure, which supports the louvers of the balcony façade, a space for plants has been devised. The building façade is completed by the houseplants grown by its occupants. With the increase in the number of plants, the pedestrians will be able to engage not only with those on the balconies but with nature. Moreover, the diverse façades created by the moving louvers and plants will allow the building to adopt a changing expression. This kind of living façade is expected to work as a medium for spatial communication between all city inhabitants.​ ​​​

 






 



Architect

Hyunjoon Yoo + Hyunjoon Yoo Architects

Design team

Hyunjoon Yoo, Jon Jiyoung, Chung Hyundon, et al.

Location

8, Eonju-ro 172-gil, Gangnam-gu, Seoul, Korea

Programme

office, neighborhood facility

Site area

531.2㎡

Building area

256.95㎡

Gross floor area

2,658.11㎡

Building scope

B4, 7F

Parking

18

Height

28.56m

Building to land ratio

48.37%

Floor area ratio

249.65%

Structure

RC

Exterior finishing

stuc-o-flex, exposed concrete

Interior finishing

paint

Structural engineer

SEUM Consulting

Mechanical engineer

MINSUNG Engineering

Electrical engineer

Electrical Consultant Hyeob-In Co.

Construction

SUNGCHANG Construction Corp.

Design period

Dec. 2017 – Oct. 2018

Construction period

Nov. 2018 – Apr. 2020


Hyunjoon Yoo
Hyunjoon Yoo is a professor at Hongik University and the principal of Hyunjoon Yoo Architects. After studying architecture at Harvard, MIT, and Yonsei University, Yoo worked at Richard Meier & Partners Architects. The winner of many local and international awards, such as the Chicago Athenaeum Architecture Awards, German Design Award, Korea Young Architect Award, Kim Swoo Geun Prize Preview Award, and The Good Place Awards Presidential Commendation, Yoo is currently working to convey architectural narratives through books projects, news articles, and other media through light-hearted and familiar allegories.

COMMENTS