Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Paju k House

guga urban architecture

written by
Cho Junggoo
photographed by
Park Youngchae
materials provided by
guga urban architecture
edited by
Lee Sungje
background

About 420m2 of the site, long from east to west, looked spacious in outlook.

For the building’s orientation, ‘a linear box’ type that has advantage of daylight was selected, based on the clients preferences. The master bedroom, living room, dining room, and kitchen are located in the front; guest rooms, a foyer, and garage in the rear.

The floor plan might look simple, but it was planned in consideration of the spatial experience. An ‘empty axis’ that leads to the living room and the madang (yard) is to induce movement and link the ‘refreshingly open living room and the bright madang’. The house is designed in the hope that it will be remembered by the entry sequence and the experience, not by a single aspect of the scenery. The living room is designed to remind people of daecheong, the main hall in hanok. Columns, purlins, and rafters were replaced by modern wooden structures. Inside the living room, the system window is concealed behind the structure so that only three columns and beams are visible, and the upper window is glazed with transparent material. We tried to capture a transparent sense of space and place the composure which represents the time of our own into the living room.

The exterior dealt with ‘composure’ without adding to the extra design: the eaves were removed on the northern side and only walls and windows were formed to make the image of the house clear; the southern side has eaves, allowing them to control the ray of light and use the space beneath the eaves.

 


 


 


 


 


 


 


 

Architect

guga urban architecture (Cho Junggoo)

Design team

Jo Jiyeong, Hwang Boram, Jung Youjin

Location

Dongpae-dong, Paju-si, Gyeonggi-do, Korea

Programme

single house

Site area

421.4m2

Building area

164.96m2

Gross floor area

217.84m2

Building scope

2F

Parking

2

Building to land ratio

39.1%

Floor area ratio

43.4%

Structure

heavy timber framing, light wood framing

Exterior finishing

brick, stuc-o-flex, titanium zinc

Interior finishing

water paint, oil stain on spruce louver

Structural engineer

Winus BDG

Mechanical engineer

JUNGIN Engineering Co. LTD

Electrical engineer

Jisung Consultant Co. LTD

Construction

Jayeongwauri

Design period

Sep. 2017 ― Sep. 2018

Construction period

Oct. 2018 ― May 2019

Client

Kim Dongkyum, Park Eunsuk


Cho Junggoo
Cho Junggoo was born and raised in Bogwang-dong, Seoul in 1966. He graduated from the Department of Architecture at Seoul National University. In 2000, he founded guga urban architecture and continued to explore design along the theme of a ‘universal architecture that is close to our life’. Over the course of 20 years of suyo-dapsa (Wednesday Site Visits), the architect has observed and recorded the lives of neighbourhoods and people in Seoul and continued to discover a housing of our time based on the various forms of life which encountered in his research.

COMMENTS