Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Villa Meilensäule

Atelier Nam

written by
Nam Jiwon (principal, Atelier Nam)
photographed by
Nam Jiwon
materials provided by
Atelier Nam
edited by
Oh Juyeon
background
“Two-Story Modern House, with large garden and indoor fire pit, with the ability to have a little shop or cafe in the ground floor of the building ㅡ that has interior features with a heavy and unique silhouette. Allowing you to be free from noise of the city and enjoy privacy, it looks very peaceful from outside but its inside interior has a bright and pleasant atmosphere.”
It’s the house that my clients have been wanting to have.

The site located in Suji-gu, a city district in Yong-in City is classified into the new development zone, and there are many houses made of different building materials but almost identical in form and structure. At first glance, those houses gave me the image of a 'townhouse on the hillside'.
The four sides of the building have different surroundings and conditions, so the interior and exterior had to be different as well. Clients wanted to see both a beautiful green landscape and a small village from their house. They also wanted to have a small studio where they can give others a small class about plants and flowers, while at the same time it has to be separate from the private living space for the family.​

 



 

It was my responsibility to make several different spaces harmonize with different atmospheres in the building. As an architect it led me to think about how to harmonize the landscape with the surrounding houses of different materials and architecture forms for ‘rhythm’. 

In order to make a house look good with its surroundings, what needs to be considered is how to harmonize them rather than simply to make them look similar. This site, located at the end of the city and the center of a new neighborhood, made me think of the locational characteristics of Borthwick Castle in Scotland and lead to another idea for the building material which is a hard stone as shell of the building. That’s because I thought relatively solid silhouette could be a solution for uniqueness in a small area.

This simple idea was very useful to create and develop an atmosphere that matches the surroundings of the house. I created spaces for each room in the entire stone building and organized different use of spaces in it. It was based on my experiences of walking between rooms, in small castles with a flat construction in Scotland and England. This building, which has a different atmosphere from other buildings in the neighborhood, will give a new experience to the neighbors.

 


 

 

 

Architect

Jiwon Nam

Design team

Jiwon Nam

Location

94-46, Sinbong 2-ro, Suji-gu, Yongin-si, Gyeonggi-

Programme

neighbourhood living facility, single house

Site area

347㎡

Building area

69.21㎡

Gross floor area

545.32㎡,

Parking

4

Height

8.65m

Building to land ratio

19.9%

Floor area ratio

39.5%

Structure

RC

Exterior finishing

concrete brick

Interior finishing

exposed concrete

Structural engineer

CENTUM ENGINEERING

Mechanical and electrical engineer

JEAWON ENGINEERING

Construction

SANGWOO ENGINEERING

Design period

Nov. 2017 – Sep. 2018

Construction period

Sep. 2018 – July 2019

Client

Jinkwang Kim


Nam Jiwon
Nam Jiwon studied architecture at Hongik University and gained work experience at Kunwon architects. He also studied at the Swiss Federal Institute of Technology Zurich(ETHz) and received a master's degree at the USI (Università della Svizzera italiana) Accademia di Architettura di Mendrisio. Then he was awarded a diplom by Quintus Miller in 2015, Switzerland. He founded Atelier Nam in 2015, and since then he has been working on various projects. He lectured at Korea University and Namseoul University and is currently an adjunct professor at Hongik University.

COMMENTS