Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Gugi-dong House

BCHO Partners

written by
Cho Byoungsoo
photographed by
Sergio Pirrone
materials provided by
BCHO Partners
background

The lower half of the site located at the foot of Bukhansan is surrounded by buildings to its left and right and stonework to its back. The original site level possessed unfavourable conditions for good natural air circulation and exposure to daylight. In this situation, the main design direction was dedicated to the third-floor space below the roof. The third-floor space was composed of a wide external deck and a small room. Most of the side wall of the external deck were set aside to allow for a panoramic view of Bukhansan. The roof was covered with a transparent Lexan to allow the penetration of light while blocking out the rain, and a layer of expanded metal was added to draw in the light to extend the atmosphere of the forest depths into the inner roof space. It intended to overcome the disadvantages of the original site by drawing in the cool air from the forest at the back of the site, encouraging it to enter and leave the part of the building facing towards the city into the interior.

The demands of those occupying the building –  a couple and two children – were readily incorporated into the positioning of the residential programme. The master bedroom for the couple who were planning to settle down for the rest of their lives was equipped with a separate bathroom, while two smaller bedrooms of same form and plane were positioned next to each another. In case of a need for future expansion, the wall between the two smaller bedrooms has been designed as a non-load bearing wall. The three bedrooms share a deck, and by aligning them on the second floor, each room was given access to the view of the foot of Bukhansan. Furthermore, a multi-purpose space that can be used as a small office space was placed on the third floor for the client, who works for various businesses.

A reinforced concrete frame was used as the main structure, and this allowed for exposed concrete to be used in the interior for external insulation. Not only was the interior taken care of via the structure, but the interior finishing material was also minimal. Furthermore, the external insulation method and the installation of a screen outside led to increased heat efficiency and thus prospects for higher sustainability.

 

 







 

 

 

Architect

BCHO Architects Associates (Cho Byoungsoo)

Location

226-37, Gugi-dong, Jongno-gu, Seoul, Korea

Programme

single house

Site area

274㎡

Building area

101.2㎡

Gross floor area

275.7㎡

Building scope

B1, 3F

Parking

2

Height

10.3m

Building to land ratio

36.93%

Floor area ratio

100.99%

Structure

RC

Exterior finishing

exposed concrete, expanded metal

Interior finishing

paint on gypsum board

Electrical engineer

Cho Eun Technology Group

Construction

C&O Engineering&Construction

Design period

Mar. 2016 - July 2017

Construction period

Dec. 2017 - Sep. 2018


Cho Byoungsoo
Since Cho Byoungsoo has opened his office in 1994, he has been actively practicing with themes such as ‘experience and perception: ‘existing, existed’, ‘ㅡ shaped house’, ‘L-shaped house’, ‘contemporary vernacular’, ‘organic vs. abstract’. He has taught at Harvard University, Universitat Kaiserslautern, Montana state university and at Aarhus School of Architecture, Denmark as a Chair Professor in 2014. He has received KIA Award, several AIA Honor Awards in Montana Chapter and in N.W.Pacific Regional.

COMMENTS