Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Uiseong Gowoonmaeul

EMA Architects & Associates

written by
Lee Eunkyung
photographed by
texture on texture
materials provided by
EMA Architects & Associates
background

The rural revitalization policy is usually realised by following a series of stages, including the securement of economic infrastructure and formation of community—those executed in Uiseong of Gyeongsangbuk-do, or Uiseong Gowoonmaeul was established via the introduction of three programmes: residence, tourism, and community.

The site, where two valleys come to meet each other, is characterised by an elongated terrain in the south-facing slope. The site was planned across three areas: production (for resident), leisure (for visitor), and community (where the residents, the visitors, and the local villagers mingle). Each area was organised around respectively different densities while retaining mutual relationships with one another. First, the production area consisted of a temporary residential housing with a common kitchen garden. The temporary residential housing, placed at the north close to the original village, was designed to meet the basic necessities: a view towards the south, daylight exposure, and air circulation. These 17-pyeong sized houses face each other’s walls along the town road, allowing the front yards of these houses to become private kitchen gardens. The common kitchen garden was expanded to act as a buffer zone to protect the privacy of these residents while also functioning as a place to provide hands-on farming experiences for visitors.

Second, the auto camping place, a feature of the leisure facilities, is atypically situated across a wide area located at the low-rise southern part of the site. The visitors can use the basic facilities here: automobiles, tents, and bungalows. Lastly, the community programs are located separately in four single-floor buildings at the central area of the site. The Welcome Center is composed of elements such as a tourist information facility, agricultural produce exhibition display, and town café. The multipurpose hall is a recreational space for concerts, gatherings, and indoor sports. The workroom is used for carpentry and food workrooms, and where it is adjacent to the barbecue yard it can be turned into a common dining hall. The grass yard and the barbecue yard that each building touches upon were designed with different floor materials to encourage distinct kinds of functions and activities. Also, the roofing was designed to add an element of interest via formative repetitions that identify each programme from one another.​

 


 


 


 


 


  


 


 

Architect

EMA Architects & Associates (Lee Eunkyung)

Design team

Kim Sukhyun, Eo Hyelyung, Her Jonghyun, Kim Haerim

Location

Danchon-myeon, Uiseong-gun, Gyeongsangbuk-do, Kore

Programme

multiplex housing, neighborhood facility

Site area

complex1 – 7,210m2 / complex2 – 16,576

Building area

complex1 – 967m2 / complex2 – 1,278m2

Gross floor area

complex1 – 1,401m2 / complex2 – 1,275m

Building scope

complex1 – 2F / complex2 – 1F

Parking

complex1 – 26 / complex2 – 13

Height

8.18m

Building to land ratio

complex1 – 13.41% / complex2 – 7.5%

Floor area ratio

complex1 – 19.43% / complex2 – 7.48%

Exterior finishing

complex1 – stucco, aluminium / complex2 R

Interior finishing

porcelain tile, ceramic tile, laminated paper, woo

Structural engineer

Mirae SDG

Electrical engineer

Daegyeong Electric Planning Office

Construction

Gonggan Construction

Design period

July 2017 – Mar. 2018

Construction period

2018 – 2019

Client

Uiseong-gun

Mechanical engineer

Chunglim E&G


Lee Eunkyung received her B.S. and Master degree in architecture from Seoul National University and gained her professional experience at Kiohun Architects & Associates. She also received her Master in architecture and urban design from the Berlage Institute. After practicing at Xaveer de Geyter Architects and Riken Yamamoto & FIELDSHOP, she founded EMA Architects & Associates in 2011.

COMMENTS