Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Nunmoe gareum Cooperative Housing

EMA Architects & Associates

written by
Lee Eunkyung
photographed by
Roh Kyung
materials provided by
EMA Architects & Associates
background

Nunmoe gareum Cooperative Housing is located on a north-facing hillside,with an elevation range of about 15m from the lowest to the highest point at which its entrance situated. The site is artificially created bearing some similarity to terraced fields—four horizontal wide steps are constructed, with a height difference of 2.4m respectively. The total 28 houses, divided and set atop these terraced plots, were properly staggered to have a view to the seascape and access to the sunlight, forming a certain stacked landscape though the repetition of housing units on a series of successively receding planes. The cooperative housing appears as a relatively densely-populated residential complex in a region mostly surrounded by farmlands.

At the entrance to the housing complex, a community facility is located, accommodating a communal kitchen with a multipurpose hall in the lobby and a space for children in the second floor. The bookshelf staircase to the second floor is also a dwelling space. Each floor of the community space is connected by a flow line that leads from the hall of the lobby to the decking on the second floor and to the roof. Its outside space is a playground for children and also an observatory post, permitting everyone to enjoy the seascape.

The cooperative housing union, composed of various generations from young families to old couples in their retirement, were asked at the initial design phase to answer a survey with regards to their lifestyles, in order to create the five prototypes which is approximately 30-pyeong-sized two-floor building. Each union member’s features were reflected in the prototypes, through the process of participatory design, and 13 types of housing unit were finally conceived. The unit’s materials were economical and used in a simple way with consideration for the costs and its functions. The unit volume, colour, roof inclinations were repeated in use, composing a collective landscape. Also, steel frame structure with a panelising prefabrication technique was applied to secure construction quality. ​

 


 


 


 


 


 


 


 

Architect

EMA Architects & Associates (Lee Eunkyung)

Design team

Her Jonghyun, Eo Hyelyung, Kim Haerim, Ryu Jaekyun

Location

Jocheon-eup, Jeju-si, Jeju-do, Korea

Programme

single-family house, neighborhood facility

Site area

9,600m2

Building area

1,800m2

Gross floor area

2,800m2

Building scope

F2

Parking

27

Height

6.98m

Building to land ratio

19.04%

Floor area ratio

29.48%

Structure

steelhouse, RC

Exterior finishing

stucco, zinc, basalt

Interior finishing

water-based paint, wallpaper, wood flooring

Structural engineer

Gwanglim Structure E&G

Interior finishing

water-based paint, wallpaper, wood flooring

Electrical engineer

Daegyeong Electric Planning Office

Construction

Atelier Construction

Design period

Apr. – Dec. 2017

Construction period

Aug. 2017 – Oct. 2018

Client

Atelier Construction

Mechanical engineer

Chunglim E&G Electrical engineer


Lee Eunkyung
Lee Eunkyung received her B.S. and Master degree in architecture from Seoul National University and gained her professional experience at Kiohun Architects & Associates. She also received her Master in architecture and urban design from the Berlage Institute. After practicing at Xaveer de Geyter Architects and Riken Yamamoto & FIELDSHOP, she founded EMA Architects & Associates in 2011.

COMMENTS