Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Jian’s House

Formative architects

written by
Kim Changgyun
photographed by
Namgoong Sun
materials provided by
Formative architects
background

On one spring day, I visited Jian’s House, a country house in Gangneung. Actually, I remember I have long met with the works of Formative architects (hereinafter Formative) at a number of locations in Jeju Island. Since the relatively early stages of their firm, they have carried out many projects that could be considered part of their major works. They complete their works to a high quality on a tight budget, even considering details that other architects usually don’t contemplate. So far, however, most of their works have been for commercial use, like pensions and guesthouses. These buildings for unspecified guests usually place an emphasis on the surface, as that is easier to notice than the inside as the guests stay there only for a while. I was curious about Jian’s House as it is a house where a family will actually settle.

All my concerns melted away as soon as I passed the main gate. First, Formative introduced an annex with a studio and a parking lot that serves as a gate quarter instead of an enclosing fence around the outer boundary. The layout of the main house and annex was appropriate in terms of the scale and shape of the space. Before designing this building, they planned a residence for the client’s parents that would abut Jian’s House. With the layout of the courtyard open to the parents’ house, which is a few steps lower, they attain a balance with the outside space making the courtyard cosy and providing a sense of security for the family.

Formative explained that they concentrated most on the space around the dining room in the house. However, the best of the house is the cross-shaped space which leads into the house from the entrance hall. Houses often introduced in the media seem distinct enough to draw upon architectural discourse in terms of the form and building material. The quality of the inside space is lower than one might expect: when entering the front door, one may face the dining room, the living room, the hallway or the wall first. In contrast, the first scene inside of Jian’s House after taking off your shoes is the view of the outside – toetmaru (the floor of a Korean verandah) in the front yard, back yard, and small courtyard with a maple tree, which are framed by the windows. The view of the exterior space is to be seen again in the house, which makes people relaxed. The porch is not only a space filled with foot odour, where one has to pass after taking off shoes, but an important transitional space connecting the inside and the outside. This space divides the guest area from the family area, helping to get one’s heart ready for the space ahead.

Then, I would like to mention the dining space, an impressive central area in this single-story house. A skip floor, formed vertically from the corridor to the master bedroom, makes the dining room threedimensional with an open space. Formative made this space curved according to the shape of the site. A heavy timber structure is applied to support the roof above the curved space. The kitchen, not large, accounts for one of the five parts of the house that are organically connected from the back yard, dining, courtyard, annex, and to the front road. The living room is placed above the dining which provides open space as it is lower than the corridor by half story, enriching the interior of the house. From the dining space, one can see family members in the courtyard, and the view of everchanging sky over time. Spicing up the house, the scene demonstrates that Jian’s House is the ‘human-centred space’ foregrounded by Formative and a residence imbued with the essence of everyday architecture.

Aside from this, Formative’s choices and efforts can be found here and there. Designing a one-story house building for the parents’ house, they gave variety and fun to the space by changing the level from the entrance. Organically connecting the inner and outer spaces with a narrow wooden porch, staircase like stands, and low wooden bench, various physical activities were taken into consideration. The exposed wooden structure emphasises the warmth of the wood and even the raindrops falling from the overhanging eaves are adopted as the elements of the house. Such a space could be experienced in the house in the past, but they have become rare, swept away by speculative apartments that lay stress the area, the real estate price and a superficial architecture that only pursues the design of the skin. This is the reality, though the point is that a house is not only a physical space created by walls and floors, but a place to feel its presence through eye contact with the materials and the ground, with a close and distant view, and with people.

Of course, Jian’s House also has its weak points. The corridor connecting the main house and annex seems a bit complicated due to the disorganised layout of columns. It was an attempt made to give a sense of stability and to secure the space for the narrow wooden porch below it by extending the eaves, but the expanded front door made wall and eaves touch each other, which ends up mixing the details. This puts the lower part of the wall at risk of stain and deformation due to water falling from the roof. And although it is due to the tight budget and the problem of wooden industry in Korea, the details of the exposed lightweight and heavyweight structure seem awkward. Nevertheless, Formative control the intensity of the spaces from the beginning of the project to make this house retain the appearance of a modest country house so that, above all, they emphasise a space to live in and a tangible house.​

 


 


 

 


 


 


 

 


 


 

Architect

Formative architects (Koh Youngsung, Lee Sungbeom)

Design team

Lee Mihyeon

Location

159-40, Bangdong-gil, Sacheon-myeon, Gangneung-si,

Programme

single house

Site area

710m2

Building area

155.25m2

Gross floor area

161.71m2

Building scope

2F

Parking

1

Height

4.59m

Building to land ratio

21.87%

Floor area ratio

22.78%

Structure

wooden structure

Exterior finishing

brick tile, redcedar siding, hot rolled steel shee

Interior finishing

wood flooring, tile, paint, varnish on the plywood

Structural engineer

Formative architects

Mechanical and electrical engineer

Formative architects

Construction

wezip

Design period

June – Oct. 2017

Construction period

Nov. 2017 – June 2018


Koh Youngsung
Koh Youngsung graduated Graduate School of Architecture, Hanyang University, worked for Soltozibin Architecture, and then established the design lab. EXA. In 2013, after changing the office name to Formative architects, and many emotional, experimental projects has developed. Aims at architectural projects that pay attention to the sincerity of essence rather
than the surfaces of a space.
Lee Sungbeom
Lee Sungbeom graduated Graduate School of Architecture, Hanyang University and worked for SPACE GROUP. Searching for the worth of architecture in life based on publicness and seeking various architectural values that break away from the image or a superficial idea of architecture through diverse interpretations of the essence of architecture. Working as a
visiting Professor in the architecture department of Chosun University and the barrier-free certification jury.

COMMENTS