Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Pangyo House

Jeong Jaeheon

written by
Jeong Jaeheon
photographed by
Park Youngchae
materials provided by
MONO architects
background
The building owner of Gongwon House, which was designed a few years ago, asked for a second house to be built in Pangyo. The previous building brought about a sense of discomfort for the building owner, because the surrounding land size was small but densely populated, such that the residential site no longer had a sense of tranquility, especially

with the onset of buildings of various forms and materials that added to the disorderly neighbourhood environment. The newly purchased site is at the boundary of a residential complex. A small mountain surrounds approximately 20 houses, and this gives off a different atmosphere to other more rigidly developed sites. 

Recording the positive traits of the previous building, the owner listed the material texture of the granite wall, and its sense of weight, and the introverted space that provided a sense of security to the family. Because the second house was a combination of two land sites, the positioning was more flexible. The house was designed by combining a ㄱ-shaped upperfloor volume with a ㄴ-shaped lower-floor volume, which allowed the house to also embrace various yards. 

The two volumes are in contrast. With the curved surface facing towards nature, the street-level volume was designed with bricks and similarly-sized granite details while the upper-floor volume, which blends in with the surrounding landscape, was attached using a large plate stone. 

A house has a long extent. Following the external wall, one is naturally led to the house entrance found deep inside the yard, and the path that leads inside connects rooms to rooms and yards to yards. The sliding doors that are hidden within the room partitions allow one to experience new spaces and paths by opening and closing. Pangyo House, which always changes and reacts like an urban city and yet embraces nature within, will remind one of the joys of living in a house that has been forgotten in the age of the modern

apartment lifestyle. 

 

Following the external wall, one is naturally led to the house entrance found deep inside the yard, and the path that leads inside connects rooms to rooms and yards to yards.

 

 

 

The house was designed by combining a ㄱ-shaped upper-floor volume with a ㄴ-shaped lower-floor volume, which allowed the house to also embrace various yards.

 

 

 

Architect

Jeong Jaeheon + MONO architects

Design team

Lee Sangjin, Kim Jeongh

Location

Pangyo-dong, Bundang-gu, Seongnam-si, Gyeonggido,

Programme

single house

Site area

585.4m2

Building area

250.42m2

Gross floor area

398.32m2

Building scope

2F

Parking

4

Height

7.75m

Building to land ratio

42.78%

Floor area ratio

56.31%

Structure

RC

Exterior finishing

granite stone

Interior finishing

paint on the gypsum board

Structural engineer

THEKUJO

Mechanical and electrical engineer

Sungdo Engineering

Construction

JEHYO

Design period

May – Sep. 2017

Construction period

Oct. 2017 – Nov. 2018​

Landscape design

Studio KnL (Kim Youngtaeg)


Jeong Jaeheon
Jeong Jaeheon graduated from Sungkyunkwan University with a Bachelors of Science in Architectural Engineering, then he moved to France and was taught by Henri Ciriani at Ecole Nationale d’Architecture de Paris-Belleville. After working at Michel Kagan’s office, he returned to Korea and opened an atelier in 1998. He is presently a Professor at the Department of Architecture, Kyung Hee University. He is devoted to fostering architects who will lead the next generation, in tandem with working passionately at MONO Architects as an architect to build people’s lives.
He has won numerous architectural awards with his highly refined projects, such as the Seoul City Architecture Award and Korean Institute of Architects Award (2015) with his project titled Toh Cheon Lilac House. His major works include Yangpyeong Unfolding House, Hosidam, Yiin Design Center, Concave & Convex Houses, Oryukdo Gawon Restaurant, Donggeomri Houses, and Zero-one Design Center, and Dumulmuri House. His publications include Mathematique Sentiment and Toh Cheon Lilac House.

COMMENTS