Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Zigzag House

RICHUE Architects

written by
Lee Inhee
photographed by
Kim Yongsoon
materials provided by
RICHUE Architects
background

The Technique and Blank Space of the Zigzag​

 

There once was a time when I used a two metres long, foldable wooden ruler. It was a zigzag device that had several parts, painted in yellow and with measurement markings, connected by pins, allowing the ruler to be unfolded and extended to two metres. I remember using this ruler in various, playful ways. In architecture, a zigzag style changes spatial form and adds liveliness to connections. On both sides, interval gaps are created in between slanted angles. This brings about the effect of securing spatial flexibility and creating relations to the surroundings by gradually drawing the building back. Additionally, spreading the masses forms difference and delays in spatial relations.

We can recognise the different usage of the zigzag in terms of apparatus and architecture. As an apparatus, zigzags have the two-dimensional usefulness of extending a line’s length and expanding the surface area. Meanwhile, in terms of architecture, zigzags are a means of creating infinite and dynamic space in accordance with the surrounding context. As such, zigzags in architecture increase the possibility of diverse usage through a process of constant change, lengthening the gap between spaces.

An example of architecture that employs zigzags is the Casa Díaz (2011) designed by PRODUCTORA. Casa Díaz is a modern house 450m2 in area and looks out towards a lake from an elevated site located in Valle de Bravo, Mexico City. Various scenes can be viewed from the house as the mass repeats, collapsing and retreating within two parallel lines. The architect turned the gap spaces into outside spaces for relaxation and green life, creating an open atmosphere. The masses are separated from the sloped surface and allows both spaces to be combined with the lower floor and to stay afloat.

Zigzag House, located in a remote, seaside area of Tongyeong, is a multi-residence building designed by Hong Mansik, which effectively expresses dimensional overlapping. The topography and surrounding environment resembles that of Casa Díaz. The site neighbours a small port in a coastal village and the building zigzags up a 12m sloped terrain and faces a small hill and the sea to the south. The clients wanted a place to live and enjoy the sea while running a rental cottage. The architect started the project by thinking about how the ocean view and the house, and the relation between regular and irregular daily routines, would align. On the first floor, there is a piloti style parking lot and coffee shop and the second floor has a resting area where guests can socialize, a cafeteria and an outdoor swimming pool. The third and fourth floors have guest rooms with terraces to view the shore and the sea. The clients’ house is separately placed at the deepest area connected to the fourth floor.

The first floor mass is comfortably placed as if it bolsters the visual weight of the white mass that trickles down from the fourth floor in zigzags. Spatially, the second floor cafeteria, which is behind the first floor mass, is open towards the first floor roof-top space where the swimming pool and deck are located. In between the first and second floor masses, a stairway intricately differentiates the two spaces. The left side of the stairway is an open area that horizontally expands out into the ocean scenery. The second floor swimming pool and cafeteria are parallel public spaces. Taking a right turn on the second floor is the stairway up to the third floor, which marks the entry to private spaces. The third floor terrace is a transitional point for the zigzag that stretches out above. This part serves as a sunscreen for the second floor cafeteria and continues on as the roof line of the third floor, completing the zigzag.

While PRODUCTRA’s Casa Díaz has three clear turns, Zigzag House displays a technique of using only one turn to create an impressive image, to bring change to spatial order, and to create new spaces. Although all the rooms face the same direction, the zigzag image produces an optical illusion of rooms having different angles and points of view.

Zigzag House appears to have strong cohesion at one point and an expansive flow in another. The in-between empty spaces appear to have the potential to present delightful and entertaining experiences and be used in various ways depending on production and usage. However, as this building has just been born as a spatial apparatus, it is yet to acquire such flexibility. The spatial difference and delay caused by crisscrossing spaces seems to require adaptation to simpler spaces and forms.

Zigzag House is a house of pure ‘placeness’ and space without embellishment. Watching how the clients interpret and naturally discover the complexity of the inter-crossing delays in space is intriguing and makes me look forward to the adaptation process rather than focus on concerns over misinterpretation. However, there seems to be an awkward boundary between the fourth floor guestroom terrace and the third floor roof, which could be turned into a floating garden that mirrors the front garden of the clients’ house, and coupled with the ocean scenery this could enrich the wider scenery with a clear boundary.

If change is needed on the inside or outside of a space or form, a healthy process of adjustment would be characterised by the sharing of thoughts with the designer. Since the client is into music, it is fun to imagine the Fringe Festival of the Tongyeong International Music Festival being planned to take place here and artists that will interact with Zigzag House. Imagine listening to the flow and peals of jazz at Zigzag House.​ 

 


 


 


 


 

Architect

RICHUE Architects (Hong Mansik)

Design team

Lee Samgmin

Location

1401-37, Punghwailju-ro, Sanyang-eup, Tongyeong-si

Programme

single family house

Site area

1,652

Building area

573.8

Gross floor area

541.12

Building scope

4F

Parking

7

Building to land ratio

34.59

Floor area ratio

33.29

Structure

RC, lightframe construction

Exterior finishing

staco flex, paint

Interior finishing

wall paper, wood flooring

Structural engineer

Bauen structure engineering

Mechanical and electrical engineer

Codam engineering

Construction

Oh Hyungseok

Design period

Nov. 2016 – Jan. 2017

Construction period

Aug. 2017 – Feb. 2018


Hong Mansik
Hong Mansik received his bachelor’s and master’s degrees in architecture in University of Seoul, and worked in Wondoshi Architects Group, Gugan Architecture, and ATEC Architects & Associates. In 2006, he established RICHUE Architects which provides both Design and Develop services. He engages in design work by always striving to find collectivity as a consumption value in a capitalist consumer society. He was also an adjunct professor at the Department of Architecture in University of Seoul.
Lee Inhee
A professor of Department of Architecture at Pusan National University, and also the director of the CAMPUS-Asia Program, run by Pusan National University. He was a coordinator of Busan International Architectural Culture Festival. Currently, He is conducting joint researches with Tongji University in China on social space and community resilience.

COMMENTS