Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Won Building

Moc Architects

written by
Shin Juyoung (Moc Architects)
photographed by
Texture on Texture
materials provided by
Moc Architects
background

Won Building is an office and rental commercial building located in the commercial area of new town of Haeundae, Busan. It started with the question of what position to take between the building forests of the commercial area that was formed 20 years ago.

Most buildings in the new town take similar shapes since they were built in almost identical sized block, building as large and tall as possible. As most of the ground floor area is occupied by the common space and driveway to underground parking lots, there is no room for pedestrians to have a relationship with buildings. Neither do the upper floors show better structures. Even though these design of commercial buildings seem inevitable for increasing the rental profit, the disconnected and monotonous shapes with the streets led to the decline of the commercial area.

 


 

 

Won building was strategically designed as reasonable scale to reducing the density of the area filled with skyscrapers and reducing vacancy rate of the building. In addition, it minimizes the common space on the ground floor with the scale to be able not to make an underground parking lot, and places the staircase and the elevator in each side of the building, as standing on two legs, enabling a 10-meter-wide open space. This open space can be easily connected with pedestrians walking in the both sides of the streets.

 

The upper parts of Won building takes a bold shape : emptying the front and the rear part of the second floor, but making a terrace. Less space on the floor barely caused revenue, but attracted potential tenants with its unique value. Assuming stores on higher floors commonly lack of customers’ approach, the terrace and the spiral staircase on the second floor of Won building takes its advantage.

 

Unlike its lower level, the upper part of Won building was planed as a office for the owner. The diagonal shaped terrace on the floor keeps privacy of the users from neighboring buildings, improving the view at the same time, facing JangSan, a mountain nearby. Moreover, the terrace excludes the direct sunlight and lets in steady and even light, which allows monitors to be arranged by the windows. This distinguishable design provides comfortable rest space and improves energy efficiency, making shades from the Sun.

 

The most outstanding characteristic of Won building shall be the simple exterior contrasting with other constructions in the neighbor wrapped with splendid neon signs. The simple rectangular form by subtraction creates structural tension and brings itself into focus, while the colors and the texture of the bricks soften its impression when approaching.

The northern side of the building takes a different style of masonry from the others, keeping light and privacy for the office at the same time. Natural light coming between the ‘hit and miss’ bricks presents unique ambience.

 

 

 

 


 

 

 







 

  

 

 

 ​ 

Architect

moc architects

Design team

Shin juyoung, Hwang hyunhye

Location

Haeundae-gu, Busan

Programme

Commercial facility & Office

Site area

491.90㎡

Building area

305.35㎡

Gross floor area

995.0㎡

Building scope

5F

Parking

7

Height

24.73m

Building to land ratio

62.08%

Floor area ratio

202.9%

Structure

RC

Exterior finishing

brick

Interior finishing

Brick, Tile, Paint

Structural engineer

Myungjin

Interior finishing

Brick, Tile, Paint

Electrical engineer

Hankooknice

Construction

Young dong Engineering & Construction

Design period

June 2017 – Dec. 2017

Construction period

Dec. 2017 – Aug. 2018


Shin Juyoung
Shin Juyoung received bachelor’s degree and a master’s degree from Pukyong National University. After working for Gansam Architects & Partners and Samuso hyojadong, he founded Moc Architects in Busan in 2018. He is a registered architect at KIRA and adjunct professor at Pukyong National University.
Hwang Hyunhye
Hwan, Hyunhye received bachelor’s degree from Pukyong National University and received master’s degree from Hongik University. After working for AI Architects, she founded Moc Architects in Busan in 2018. She is a registered architect at KIRA and adjunct professor at Pukyong National University.

COMMENTS