Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


A Nuanced Interplay of Varying Insulation Thickness: Pad(dock)

one-aftr

written by
Joon Ma, Ryu Ahn
photographed by
Jang Mi
materials provided by
one-aftr
edited by
Ryu Jin
background

 

 

 

 

In the Seongsu district, known for its youthful and trendy atmosphere, the renovation of industrial buildings has given rise to a distinct architectural style characterized by rough concrete finishes and the replacement of traditional facades with expansive glass storefronts. While these transformations have invigorated Seongsu economically and culturally, they mask a fundamental issue concerning old industrial buildings in Seoul: the lack of insulation. In our efforts to revamp an outdated and uninsulated factory for a label fabrication company, insulation took center stage as a critical feature of the transformation.

 

 

 

 

 

 

Much like the majority of industrial buildings in Seongsu, our selected factory featured a two-story, L-shaped concrete structure with brick cladding. The primary factory building served a range of purposes, including label production, storage, and office space, while an annex located at the southern end, constructed with concrete blocks and metal beams, was designated for storage, bathrooms, and dining facilities.

 

 

 

 

 

To optimize the factory's logistical flow, we reconfigured the layout by consolidating all production and storage areas on the ground floor, streamlining the process from product arrival and processing to storage and distribution. Meanwhile, the office space, originally spread across two levels of the factory, has now been centralized on the second floor.

 

 

 

  

 

Our approach to insulation was tailored to the specific needs and thermal heat gain of each floor. Minimum insulation was applied on the ground level since the machineries produce enough radiant heat to warm up the space. In contrast, the second floor was equipped with thicker insulation to compensate for the absence of an internal heat source. This strategic design approach resulted in a distinctive vertical crenulation effect, creating a nuanced interplay of varying insulation thicknesses.

 

 

 

 

 

Preservation is often touted as a sustainable practice in architecture. However, as we face the challenge of reducing our carbon footprint, we must reimagine preservation not only as an appreciation of its old age but also as a way to equip old and cold buildings with the tools for their prolonged survival.

 

 

 

1F(left) & 2F(right) Plans

 

Roof plan

 

 

Elevations

 

Sections

 

Wall sections 

Architect

one-aftr

Design team

Joon Ma, Ryu Ahn, Yoonha Lee

Location

21, Achasan-ro 13-gil, Seongdong-gu, Seoul, Korea

Programme

Factory, Office

Site area

991.70㎡

Building area

591.10㎡

Gross floor area

1052.49㎡

Building scope

B1, 1F, 2F

Parking

N/A

Height

8.25m

Building to land ratio

59.60%

Floor area ratio

100.34%

Structure

RC, Lightweight Steel Frame

Exterior finishing

Stucco Rough and Fine, Galvanized Steel Sheet

Interior finishing

Stucco, Tile, Stainless Steel

Structural engineer

JIN Construction Engineering Co.

Mechanical and electrical engineer

HITEC Engineering Co.

Construction

RAUM A.I.D

Design period

Apr 2023 – Aug. 2023

Construction period

Sep. 2023 – Jan. 2024

Client

Saelim Co.

Interior design

one-aftr


Joon Ma, Ryu Ahn

COMMENTS