Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Loose and yet Precise: GUBO Architects + Hong Jihak: Eco-Space Yeonui

GUBO Architects + Hong Jihak

written by
Cho Yoonhee, Hong Jihak
photographed by
texture on texture (unless otherwise indicated)
materials provided by
GUBO Architects
edited by
Bang Yukyung
background

SPACE April 2024 (No. 677) 

 

©Roh Kyung 

 

 

©Roh Kyung 

 

A Learning Centre on the Floor of a Park

Yeonui Ecological Park is a small detention basin park encircled by an apartment complex. A detention basin is a nature-friendly urban facility that temporarily stores storm water to prevent the surrounding neighbourhood from flooding, creating a beautiful ecological environment in tune with the changing water level over time and across the seasons. There were five tall cottonwood trees on the site. Instead of cutting them down, we placed the building behind the trees, envisioning the building as the backdrop for the park. In order for Eco-Space Yeonui to co-exist with the park, we felt it necessary to focus on the outdoor space to serve the purpose of observing and learning about nature. We didn’t take an exclusive attitude to the outside, but we adopted an approach to circulation wh...

 
*You can see more information on the SPACE No. April (2024).
*Subscribers can browse through E-Magazine right now. >> Available Here

Architect

Cho Yoonhee (GUBO Architects) + Hong Jihak (Chun

Design team

Park Shinyoung

Location

1320-9, Sinjeong-dong, Yangcheon-gu, Seoul, Korea

Programme

tourist rest facility

Site area

37,513.8m²

Building area

308.76m²

Gross floor area

381.52m²

Building scope

2F

Parking

2

Height

7.75m

Building to land ratio

1.53%

Floor area ratio

1.87%

Structure

RC

Exterior finishing

exposed concrete, Sto, granite-bush hammered

Interior finishing

paint, granite-bush hammered, exposed concrete

Structural engineer

YOON Structural Engineers

Mechanical engineer

Doohyun

Electrical engineer

MK Chunghyo

Construction

YEIN ARCHI.TECH.

Design period

Nov. 2020 – June. 2021

Construction period

Oct. 2021 – Oct. 2022

Client

Yangcheon-gu Office


Hong Jihak
Hong Jihak, after periods of research and building his career at SAC International, HAEAHN Architecture, and Center for Advanced Urbanism (CAU) at Boston, U.S., co-founded GUBO Architects in 2015. Hong studied architectural urbanism at MIT and received his PhD on theory of architectural history at Seoul National University. Hong is currently working as an associate professor in the department of architecture at Chungnam National University.
Cho Yoonhee
Cho Yoonhee has been working in architecture design since she co-founded GUBO Architects in 2015. After graduating from the department of architecture at Seoul National University and MIT, Cho built her career at IROJE architects & planners in Korea and Höweler + Yoon Architecture in Boston, U.S. Cho’s interest lies in building urban cities from the pedestrian perspective of an average person. She has worked as a public architect for Seoul Metropolitan Government and won the Korean Young Architect Award organiszed by the Ministry of Culture, Sports and Tourism in 2021.

COMMENTS