Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Double standard and Line, Sahoipyoungnon Office Remodeling

Luyoun Architects

written by
Lim Dokyun
photographed by
Kim Yongkwan (unless otherwise indicated)
materials provided by
Luyoun Architects
edited by
Bang Yukyung
background


Double standard

What makes remodeling difficult rests with the double standard often directing the course of decision-making in the design process. One good example is that while we demolished the existing staircase that climbed to the third floor so as to elevate the main entrance and install steel steps in a different dimension, the installation of the courtyard adjacent to the meeting room (by tearing down a part of the roof slab between the beams on the top floor) was never implemented. Although one side of the facade of the main body remains unaltered, the walls of the piloti-parking lot in the vicinity have been stuffed with clay bricks. Each element required more specific evaluation standards to construct a new building. Remodeling needs the double standard. Different to creating something out from scratch, the architect needs to maintain a collected mind. 


Line

The original intention was to completely renovate the existing exterior, to update the outmoded postmodern decoration of colored polycarbonate, punched metal, expanded metal, and the exterior of a unique fabrication unit. Although this was not done to a high standard, similar examples were explored with the client. Various exterior materials and design plans were also proposed. Like the smallest weapon given to a master, it was finally decided to solve this through the use of ‘lines’. When it comes to moulding, I felt like I was allowed to use the basic ‘line’ to an infinite degree. These lines functioned as louvers but also became threads for new clothes. Various ‘lines’ were used, such as aluminum square bars, thin panels with thick wires, C-type zinc studs, and thin flat iron bars. The outline of a new mass was formed through numerous repetitions of independent lines. Since the waterproofing was excluded in the exterior material added this time, the design was performed in a thorough separation and gaping method, contrary to the construction method of the existing exterior material. The masonry’s decorative joints were not constructed, the linear bar surface and the brick surface were slightly separated, and the new ceiling net of the parking lot was also hung to remain separate from the existing surfaces. No silicone was used, and no capping brick of the upper part of the exterior was required. These basic ‘lines’ that do not touch each other seem to be neatly extended. Remodeling is not a process of creating something from nothing, but a process of going to even nothing. (written by Lim Dokyun / edited by Bang Yukyung)

 

 

 

 

 

Lim Dokyun


Lim Dokyun

Facade of an existing building / Image courtesy of Luyoun Architects

 

Architect

Luyoun Architects (Lim Dokyun)

Design team

Lim Dokyun, Aum Jungyong, Seo Minjeong

Location

56, World Cup buk-ro 6-gil, Mapo-gu, Seoul, Korea

Programme

neighbourhood living facility

Site area

434.2㎡

Building area

258.64㎡

Gross floor area

1,380.38㎡

Building scope

B1, 5F

Parking

10

Height

21.8m

Building to land ratio

59.57%

Floor area ratio

259.08%

Structure

RC

Exterior finishing

aluminium bar, C-type zinc stud, brick

Interior finishing

color epoxy coating, hot rolled steel

Mechanical engineer

Chunglim Mechanical Engineering

Electrical engineer

Acepartners Engineering

Construction

Gunyang Construction

Design period

Sep. – Dec. 2019

Construction period

Jan. – May 2020

Client

Sahoipyoungnon


Lim Dokyun
Lim Dokyun is currently the principal of Luyoun Architects, and an adjunct professor at Myongji University. He graduated from the Seoul National University Department of Architecture. He previously worked at Hyundai Engineering & Construction, Illinois Institute of Technology College of Architecture, Daul Architects & Planners. His major works include the Younglim Building, Naramal Publishing Office, Jake House, Seoya High School Gymnasium, Eunhaengnamu Publishing Co. Office, and Menem Homme Office. He received the Korea Young Architect Award in 2008 and has been awarded three Seoul Architecture Awards.

COMMENTS