Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


Interdisciplinary Design Commons

BLDGS Architects

written by
David Yocum, Brian Bell
photographed by
Bruce Damonte
materials provided by
BLDGS Architects
edited by
Choi Eunhwa
background

The architecture of the Georgia Institute of Technology bears the marks of different phases of growth and ways of thinking. Current campus planning addresses manifold requirements, including the creation of more coherent connective landscape systems of pathways and open spaces, the intensification and celebration of links to the urban environment of Midtown Atlanta, and the creation of new buildings that embody new principles of environmental performance and sustainability. In this context, a respect for campus history, a spirit of economy, and an understanding that the adaptive re-use of existing buildings is an integral part of a more sustainable environment, collectively lead to projects of greater sensitivity and resilience. 

The Interdisciplinary Design Commons is one of these projects, located at the heart of the campus. We designed it to express and project the values of the client within the framework of our own approach towards the extension of the life of existing buildings. Most specifically, it seeks external influences that can be absorbed into the design. It balances the inevitable complexity of demands with an economy of means. The architecture reveals the interplay between the expected and the unexpected, highlighting the reciprocity between the internal order of a building and the way in which a building impacts – and is impacted by – its context.​ 

 

 

 


 


 


 

From Auditorium to Makerspace

A round, windowless large auditorium built in 1961 has been transformed into an open, light-filled and accessible makerspace. The program for the makerspace includes new laboratories, open and flexible work areas, and supporting meeting spaces and lounges. To create an environment where undergraduate electrical engineering students feel empowered to experiment and build their ideas, a new entrance, internal stairs, additional floor space, and windows are inserted into the existing building shell. The architecture is generated by an interpretation of the building’s organizing geometry as well as the creation of desirable internal and external spatial relationships. 

 

Two Centers

The original building had two distinct centers: one for the supporting structure that circumscribed the auditorium, and a second for the outer enclosure, slightly offset relative to the first. The renovation takes this difference as a starting point, to introduce new competing geometries and to create a place with multiple orientations and spatial complexities.The original single-purpose auditorium focused attention onto the lectern, with stepped, fixed seating for students. No natural light or views to the exterior were provided. The new program supports collaborative and parallel activities. Natural light and panoramic views are necessary to create a welcoming interior and integrate the new center with campus life. 

 

Wall and Floor

The circular concrete foundation wall has been cut by new chord-vectors to orient the interior towards the adjoining main landscape quad of the campus. Defined by these vectors, a new entrance faces the heavily trafficked pedestrian pathway that borders the quad and puts the laboratories and internal staircase on display. The 12-inch-thick concrete upper floor, which slopes down towards the lectern, is overlaid by new platform flooring to create a level surface for the second floor laboratories while also accommodating primary mechanical, electrical, and plumbing systems. The floor assembly is punctured by the new staircase, up from the ground floor entrance. Within the upper auditorium volume, an additional multifaceted floor is suspended to create areas for group instruction, meetings, and collaboration, overlooking the lower levels. Contrary to the centralizing geometry of the original architecture, organized around a ring of concrete columns, this new floor plate is suspended along vectors placed diagonally between the columns. 

 

Window

The uninterrupted circular brick enclosure of the upper level of the original building is punctuated by a collection of new windows to provide light and views. The geometric order of the windows is that of straight chords intersecting arc segments along the perimeter. The windows are not symmetrical or regularly spaced. They are calibrated to interior spaces, creating viewsheds between the interior and the exterior. To provide protection from excessive light and glare, the windows are shaded by perforated curved screens set at the original edges of the enclosure. The largest shaded window assembly, corresponding to the position of the original inward facing stage, now accommodates an exterior terrace overlooking the campus quad. 

 


 

 

Architect

BLDGS Architects (David Yocum, Brian Bell)

Design team

David Yocum, Brian Bell, Scott Berger, Matt Weaver

Location

Atlanta, Georgia, US

Programme

makerspace

Site area

3,157㎡

Building area

574㎡

Gross floor area

1,428㎡

Building scope

3F

Height

13.3m

Building to land ratio

18%

Floor area ratio

45%

Structure

concrete, steel, masonry block

Exterior finishing

concrete, brick masonry, limestone, glass, aluminu

Interior finishing

concrete, gypsum wall board, glass, wood

Structural engineer

CFD Structural Engineering

Mechanical and electrical engineer

Newcomb & Boyd Consulting Engineers

Construction

Gilbane Building Company

Design period

Oct. 2015 – Dec. 2016

Construction period

Dec. 2016 – Dec. 2019

Cost

8.1 million USD

Client

Georgia Institute of Technology

Landscape design

Perkins and Will


David Yocum
David Yocum is a licensed architect, the Principal of BLDGS Architects, and a Professor of Practice in Architecture at the Georgia Institute of Technology. His work focuses on architecture in the civic realm including projects for arts facilities and museums, higher education, corporate design companies, and public and religious buildings. He received a BA from Dartmouth College and a MArch from Harvard University.
Brian Bell
Brian Bell is a licensed architect, the Principal of BLDGS Architects, and a Professor of Practice in Architecture at the Georgia Institute of Technology. His work focuses the nature of architectural experience and the relationships between contemporary buildings and cities, including projects for cultural/arts institutions and galleries, higher education, corporations and multi-family housing. He received a BA from the University of Washington and a MArch from Harvard University.

COMMENTS