Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


OKSUYEON

Han Eunju + softarchitecturelab

written by
Han Eunju
photographed by
Namgoong Sun
materials provided by
softarchitecturelab
edited by
Park Semi
background
As community spaces in the fourth industrial revolution integrate information, culture, and technology, government offices and libraries are the main programmes in OKSUYEON. OKSUYEON’s Ambience Wall revolutionises the historical significance of Dokseodang for the contemporary moment and reinterprets the adopted form of a past culture through the language of the present. Despite its very unfavourable topographical and geographical conditions, located at the lower half of a steep cliffside incline of about 10,000  ouseholds, OKSUYEON introduces a new kind of spatial experience and architectural formative language by using the fact that the region is easily influenced by life patterns in terms of its urban context as well as an interaction architecture that is responsive to such natural and urban data parameters. By adjusting the amount of light and shadow that enters the building, OKSUYEON’s Ambience Wall reshapes spatiality and creates a new urban expression by allowing communication between the interior spatial programme and the exterior that changes in response to its surroundings throughout the day. (written by Han Eunju / edited by Park Semi)

 


 


 




Architect

Han Eunju + softarchitecturelab

Design team

Jang Manhee, Seo Byungcheol, Park Sojin

Location

203, Dokseodang-ro, Seongdong-gu, Seoul, Korea

Programme

public office, neighbourhood living facility

Site area

906.5m2

Building area

441.26m2

Gross floor area

2,683.36m2

Building scope

B2, 5F

Parking

22

Height

20.77m

Building to land ratio

48.68 %

Floor area ratio

138.24 %

Structure

RC

Exterior finishing

exposed concrete face treatment, red cedar

Interior finishing

expended metal, concrete, IMP panel, Korean paper

Structural engineer

SDM

Mechanical engineer

DOOHYUN E&C.

Electrical engineer

KUKDONGMUNHWA ELECTRICAL DESIGN COMPANY LIMITED.

Construction

Jaehoon Construction

Design period

Mar. 2018 – Jan. 2019

Construction period

Mar. 2019 – Oct. 2020

Cost

7.4 billion KRW

Client

Seongdong-gu Office


Han Eunju
Han Eunju received her PhD from the Royal College of Art, after the working at SPACE Group. The title of her dissertation was ‘Research on Location-Based Interaction Design in Urban Space’. She presented an artwork that combines architecture and media art at SIGGRAPH 2009, and was an invited artist at the Gwangju Design Biennale 2011. She won 2017 Korea Institue of Architecture (KIA) Special Prize of Innovation, World Architecture Award (WA) the 25th, Red Dot Design Award 2017, AAP Architecture Prize Honorable mention, 2017 Architectureal Institue of Korea (AIK) Smart city award, 2018 The Good Place Award the 3rd Museum area grand prize , 2019 Space Design alliance of Korea (SDAK) space award. Han was the editor-in-chief of SPACE and a board member of SPACE Group. Currently, she is the principal of softarchitecturelab, concerned with innovative urban design and architecture through artworks, writing and design engineering.

COMMENTS