Sign up for VMSPACE, Korea's best architecture online magazine.

Login Join


S Library

NAMELESS Architecture

written by
Na Unchung, Yoo Sorae
photographed by
Roh Kyung
materials provided by
NAMELESS Architecture
edited by
Choi Eunhwa
background

S Library is a new library building developed within an old school. The site facing the school’s playground sits atop the existing, rigid order of the school’s architecture. While school architecture of the past adopted a strict hierarchy, with a playground built as an authoritative structure placed on top of a high platform, S Library loosens the boundary between the ground and architecture, letting the building naturally slip down to the playground. This architecture of more flexible boundaries allows us to look not only at the relationship between the ground and architecture, but also at the potential connections between people and architecture. 

The slipped-down-wall on the exterior of the library is a flexible space where students can enjoy outdoor activities. At the boundary where the playground wall meets the ground, there is a 40m-long bench integrated into the building, encouraging students to interact and rest. In addition, a three-dimensional stand has been formed along the wall that is lengthily slipped down to the side, becoming a place for students to engage in self-directed outdoor activities such as club activities and small performances. 

The indoor of the library is made up of another kind of slipping-down-space. When entering through the connecting bridge from the existing learning building, students flow down through terraced bookshelves that connect from the library on the second floor to the reading room on the first floor. Spontaneously, users can encounter books and other people while walking down to the long and a tall reading room through the terraced bookshelves. Also, by making the best use of terraced bookshelves and floor-to-ceiling bookshelves inside the library, the building is designed to fill the peripheral area with books and to empty the central area so that people, rather than books, can become the protagonists in this space. This will allow the library to become a place in which to exchange knowledge and where people can meet socially and interact.​ 

 


 

 


 

 

 


 

 

Architect

NAMELESS Architecture (Na Unchung, Yoo Sorae)

Design team

Lee Changsoo, Lee Jungho

Location

739, Anyangcheon-ro, Yangcheon-gu, Seoul, Korea

Programme

library

Building area

432.25㎡

Gross floor area

1,157.65㎡

Building scope

3F

Structure

RC

Exterior finishing

exposed concrete, pair glazed glass

Interior finishing

exposed concrete, polished concrete, wood

Design period

Sep. 2016 – May 2017

Construction period

July 2017 – Sep. 2018


NAMELESS Architecture
NAMELESS Architecture is an idea-based design practice. Na Unchung and Yoo Sorae each graduated from Hongik University and Korea University. They both received M.Arch. from the University of California, Berkeley in the United States. After establishing NAMELESS Architecture in New York, they expanded their office into Seoul. They run a practice committed to simplicity in an unpredictable world, where they explore the realms of architecture, city, and global cultural phenomena.

COMMENTS